Langere retraites

Wie langer dan 10 dagen in retraite wil volgens de Mahasi-methode, is aangewezen op leraren in of uit het buitenland. Hieronder een overzicht.

Dhamma Group Brussels

Vipassana-retraites in de Birmese Mahasi-traditie in Dhammaramsi Meditation Centre te Rivière (tussen Namen en Dinant). Hier geven Myanmarese monniken les die zijn opgeleid door Sayadaw U Pandita. Dank zij de vrijgevigheid van het echtpaar dat eigenaar is van dit centrum, zijn de verblijfkosten hier maar ongeveer de helft van wat in Nederland gebruikelijk is. Zie ook de Facebookpagina.

26 juni – 12 juli: Sayadaw U Nanujjota.

Panditarama Lumbini

Centrum in de geboorteplaats van de Boeddha (Lumbini, Nepal) onder leiding van Sayadaw U Vivekananda (Duitsland) en de Birmese non Sayalay Bhadda Manika. Beiden zijn leerlingen van U Pandita (Birma), de opvolger van Mahasi Sayadaw (1904-1982). U Vivekananda is ieder jaar in april, mei en juni in Europa, Australië of de VS om les te geven, en Daw Bhadda Manika gaat in het voorjaar vaak naar Maleisië of Indonesië. De rest van het jaar kan men in dit centrum zo lang men wil terecht. Hier ben ik in 2011, 2015 en 2016 geweest. Zie ook de Facebookpagina voor actuele mededelingen en gebeurtenissen.

Panditarama Forest Meditation Centre

Woudcentrum in Myanmar (Birma), opgericht door Sayadaw U Pandita (1921 – 2016). Van 1 december 2020 tot 31 januari 2021 vindt hier de 22e Special Retreat voor buitenlanders plaats o.l.v. senior-leerlingen van Sayadaw U Pandita.

Ik ben er vanaf 2012 zeven winters geweest en kan dit zeer aanbevelen. De inschrijving opent op 15 april en sluit op 31 oktober. Tot nadere aankondiging is er vanwege het corona-virus geen inschrijving mogelijk. Er is plaats voor zo’n 120 deelnemers. Mijn ervaring: wacht niet langer dan tot half augustus met inschrijven, daarna ben je afhankelijk van afmeldingen.

Wanneer je serieus overweegt deel te nemen, ben ik te allen tijde bereid hierover vragen te beantwoorden en adviezen te geven.

Tathagata Meditation Center (TMC)

Meditatiecentrum in San José, California, opgericht in 1991 door Vietnamese Amerikanen. Hier wordt de Mahasi-techniek beoefend en onderricht zoals U Pandita deze onderwijst. U Thuzana, het hoofd van dit centrum, komt jaarlijks in het Centrum Dhammaramsi in België (zie hierboven).

1 – 30 juni: Sayadaw U Nandasiddhi ALLE ACTIVITEITEN TOT 1 AUGUSTUS AFGELAST

1 – 30 september: Sayadaw U Thuzana

1 – 30 december: gastleraar Panditarama