Langere retraites

Wie langer dan 10 dagen in retraite wil volgens de Mahasi-methode, is aangewezen op leraren in of uit het buitenland. Hieronder een overzicht.

Dhamma Group Brussels

Vipassana-retraites in de Birmese Mahasi-traditie in Dhammaramsi Meditation Centre te Rivière (tussen Namen en Dinant). Hier geven Myanmarese monniken les die zijn opgeleid door Sayadaw U Pandita. Dank zij de vrijgevigheid van het echtpaar dat eigenaar is van dit centrum, zijn de verblijfkosten hier maar ongeveer de helft van wat in Nederland gebruikelijk is. Zie ook de Facebookpagina.

17 februari – 5 maart: Krokusvakantie Retraite met Sayalay Daw Vajirañani

28 april – 14 mei: Paasretraite met Sayadaw U Thitzana

30 juni – 14 juli: Zomerretraite met Sayadaw U Ñanujjota en Sayalay Daw Vajirañani

15 – 30 juli: Zomerretraite met (ONLINE) Sayadaw U Thuzana en Sayalay Daw Vajirañani

27 oktober – 5 november: Vipassana en Abhidhamma retraite met Sayadaw U Ottarañana

Satipanya Buddhist Retreat, Wales

Centrum op de grens van Engeland en Wales met Vipassana-retraites o.l.v. de Engelse monnik Bhante Bodhidhamma in de traditie van de Birmese leraar Mahasi Sayadaw. Sinds 2015 begeleid ik hier ieder voorjaar een 8-daagse retraite.

April 1 – 29: Mahasi retreat with Bhante Bodhidhamma.

May 27 – September 17: Summer Mahasi retreat with Bhante Bodhidhamma and Noirin Sheahan.

October 14 – 28: 14-day retreat with Guus Went

Panditarama Lumbini

Centrum in de geboorteplaats van de Boeddha (Lumbini, Nepal) onder leiding van Sayadaw U Vivekananda (Duitsland, 1956) en de Birmese non Sayalay Bhadda Manika (1955). Beiden zijn leerlingen van U Pandita (Birma), de opvolger van Mahasi Sayadaw (1904-1982). U Vivekananda is ieder jaar in april, mei en juni in Europa, Australië of de VS om les te geven, en Daw Bhadda Manika gaat in het voorjaar vaak naar Maleisië of Indonesië. De rest van het jaar kan men in dit centrum zo lang men wil terecht. Hier ben ik in 2011, 2015 en 2016 geweest. Zie ook de Facebookpagina voor actuele mededelingen en gebeurtenissen.

Zie ook de Aanvullende Instructies van Sayadaw U Vivekananda.

The government of Nepal has decided to continue enforcing the restriction measures in educational institutions (schools, colleges, tuition centers and training centers) until further notice to curb possible spread of the COVID-19.

Vanaf 1 december 2022 tot 31 maart 2023 bieden de residerend leraren van Panditarama Lumbini een ONLINE retraite programma aan met gebruikmaking van  Skype als platform. Deelnemers krijgen iedere week vier tot vijf interviews, en vijf live of opgenomen Dhamma-talks.

Van 4 – 15 september 2023 zullen Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika – ONLINE vanuit Lumbini – een 10-daagse retraite begeleiden in de Abdijhoeve van de St. Willibrordabdij te Doetinchem.

Panditarama Forest Meditation Centre

Woudcentrum in Myanmar (Birma), opgericht door Sayadaw U Pandita (1921 – 2016).

De jaarlijkse 60-daagse Special Retreat voor buitenlandse yogi’s in het Panditarama Forest Centre gaat ook dit jaar niet door.

Maar de Saddhamma Foundation kondigt met vreugde aan dat de 2022 International Vipassana Retreat gehouden wordt in het Khemanandi Meditation Center in Maleisië van 6 december 2023 tot 5 januari 2024.

Deze retraite staat onder leiding van England Sayadaw U Nanujjota, Nepal Sayadaw U Nyanavudha en Nepal Sayalay Daw Vimalañani, die allen zijn opgeleid door Sayadaw U Pandita.

De inschrijving is geopend en aanmeldingen zullen geaccepteerd worden tot  31 oktober. Alle deelnemers moeten voldoende Engels spreken om naar Dhamma talks te kunnen luisteren en aan interviews te kunnen deelnemen zonder hulp van een vertaler of een vertaalhulp.

Ga voor meer informatie en aanmelding naar saddhamma.org

 

Ik heb vanaf 2012 zeven winters deelgenomen aan de 60-daagse retraites en kan dit zeer aanbevelen. Wanneer je serieus overweegt deel te nemen, ben ik te allen tijde bereid hierover vragen te beantwoorden en adviezen te geven.