Langere retraites

Wie langer dan 10 dagen in retraite wil volgens de Mahasi-methode, is aangewezen op leraren in of uit het buitenland. Hieronder een overzicht.

Dhamma Group Brussels

Vipassana-retraites in de Birmese Mahasi-traditie in Dhammaramsi Meditation Centre te Rivière (tussen Namen en Dinant). Hier geven Myanmarese monniken les die zijn opgeleid door Sayadaw U Pandita. Dank zij de vrijgevigheid van het echtpaar dat eigenaar is van dit centrum, zijn de verblijfkosten hier maar ongeveer de helft van wat in Nederland gebruikelijk is. Zie ook de Facebookpagina.

22 juni – 7 juli: Vipassana-retraite o.l.v. Sayadaw U Nanujjota, (IBMC, Kathmandu, Nepal).
28 juli – 2 augustus: Metta-retraite o.l.v. Eerw. U Ottara Nyana, (Birmingham, UK).
25 oktober – 3 november: Abhidhamma-retraite o.l.v. Eerw. U Ottara Nyana, (Birmingham, UK).

Pian dei Ciliegi

Pian dei Ciliegi (Hof der Kersen) is een retraitecentrum in de heuvels bij Piacenza in Noord-Italië. Heel geschikt voor een eerste kennismaking in Europa met leraren uit Azië. 31 mei – 9 juni Bhante Bodhidhamma; 1 – 21 augustus: Ven. Sujiva; 29 december – 6 januari: Ven. Sujiva.

Panditarama Lumbini

Centrum in de geboorteplaats van de Boeddha (Lumbini, Nepal) onder leiding van Sayadaw U Vivekananda (Duitsland) en de Birmese non Sayalay Bhadda Manika. Beiden zijn leerlingen van U Pandita (Birma), de opvolger van Mahasi Sayadaw (1904-1982). U Vivekananda is ieder jaar in april, mei en juni in Europa, Australië of de VS om les te geven, en Daw Bhadda Manika gaat in het voorjaar vaak naar Maleisië of Indonesië. De rest van het jaar kan men in dit centrum zo lang men wil terecht. Hier ben ik in 2011, 2015 en 2016 geweest. Zie ook de Facebookpagina voor actuele mededelingen en gebeurtenissen.

Panditarama Forest Meditation Centre

Woudcentrum in Myanmar (Birma), opgericht door Sayadaw U Pandita (1921 – 2016). Van 1 december 2019 tot 31 januari 2020 vindt hier de 21e Special Retreat voor buitenlanders plaats o.l.v. senior-leerlingen van Sayadaw U Pandita. Ik ben er vanaf 2012 zes winters geweest en kan dit zeer aanbevelen. De inschrijving opent op 1 april 2019. Er is plaats voor zo’n 120 deelnemers. Wacht niet langer dan tot augustus met inschrijven, daarna ben je afhankelijk van afmeldingen. Wanneer je serieus overweegt deel te nemen, ben ik te allen tijde bereid hierover vragen te beantwoorden en adviezen te geven.

Schrijf in voor de halfjaarlijkse Nieuwsbrief

en ontvang voorjaar 2019 de Nieuwsbrief Guus Went 2019-1.