5-daagse Vipassana retraites

5-daagse Vipassana retraites (Mahasi-methode) voor groepen van maximaal 10 deelnemers. Begeleiding: Guus Went.

In de Mahasi-methode worden zittende meditatie, lopende meditatie en dagelijkse activiteiten als alle drie even belangrijk beschouwd. Het is de bedoeling om hierin van het opstaan tot het naar bed gaan heel strikt te zijn. Maar inspanning betaalt zich uit, en je zult in je dagelijks leven oogsten naar wat je in je retraite zaait.

Met het oog op een maximale implementatie van de verworvenheden uit de Vipassana retraite in je dagelijkse leven, is het zeer aan te raden minstens één dag na thuiskomst ook vrij te houden. Als voorbereiding op de retraite is het goed om in de voorafgaande dagen je tempo van leven alvast wat terug te draaien.

Programma:

Na je aankomst rond 16.30 uur kun je je installeren in je kamer. Je kunt ook wat eerder komen, je bagage neerzetten en een wandeling maken door de fraaie omgeving. Om 17.00 uur beginnen we met een algemene inleiding. Om 18.00 uur is er een eenvoudige ontvangst-maaltijd van soep en brood. Om 19.00 uur zijn er begininstructies voor de meditatie. Om 21.00 gaat de stilte in.

Op de tweede t/m de vijfde dag, die om 5.00 uur begint, zijn er dagelijks twee maaltijden: ontbijt om 7.00 uur en een warme maaltijd om 12.00 uur. Om 17.30 uur is er bouillon of thee. De hele dag wordt doorgebracht met afwisselend zittende en lopende meditatie. Om 18.00 uur worden er aanvullende Dhamma-instructies gegeven. Daarnaast breng je iedere ochtend in 15 minuten individueel verslag uit van je oefening bij de begeleider. Om 21.00 uur gaan we naar onze kamer.

Op de laatste dag verbreken we om 12.00 uur de stilte. Om 14.00 uur is er een laatste Dhamma-instructie, waarna we om 15.00 uur huiswaarts gaan.

Kosten

Verblijf: Er zijn acht plaatsen in een 1-persoons kamer – € 295 – en twee in een 2-persoons kamer – € 250. (Vanwege het Corona-protocol van de Hof van Kairos gaan we voorlopig uit van negen 1-persoons kamers en geen 2-persoons.) De deelnemers, de kok en de begeleider delen met elkaar vijf wastafels, vier douches en vier toiletten. De maaltijden zijn vegetarisch en worden als donatie bereid door iemand die eerder een retraite heeft gedaan. Neem gerust contact op als je op deze manier vrijgevigheid wil beoefenen.

Begeleiding: het begeleiden van deze retraite is een gift van Guus. Deelnemers kunnen van hun kant na afloop van de retraite een donatie doen aan de Mahasi Sayadaw Stichting. Deze stichting maakt het mogelijk dat Guus zijn eigen retraites kan doen en beoogt retraites zoals deze 5-daagse ook in de toekomst mogelijk te maken. Omdat de stichting de ANBI-status heeft, is het mogelijk deze gift af te trekken van de belasting.

Na je aanmelding maak ik een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Data:

vrijdag 25 – woensdag 30 juni
Begeleider: Guus Went
Kok: Rianne
Volgeboekt. Aanmelden voor reservelijst bij last minute afmelding.

vrijdag 16 – woensdag 21 juli
Begeleider: Guus Went
Kok: nnb
Volgeboekt. Aanmelden voor reservelijst bij last minute afmelding.

vrijdag 20 – woensdag 25 augustus
Begeleider: Guus Went
Kok: nnb
Volgeboekt. Aanmelden voor reservelijst bij last minute afmelding.

dinsdag 28 september – zondag 3 oktober
Begeleider: Guus Went
Kok: nnb
Volgeboekt. Aanmelden voor reservelijst bij last minute afmelding.

dinsdag 26 – zondag 31 oktober
Begeleider: Guus Went
Kok: nnb

vrijdag 19 – woensdag 24 november
Begeleider: Guus Went
Kok: nnb

Locatie: Hof van Kairos

Vosseveldseweg 17, 7107 AD Winterswijk Kotten

Bereikbaarheid