5-daagse Vipassana retraites

5-daagse Vipassana retraites (Mahasi-methode) voor groepen van maximaal 10 deelnemers. Begeleiding: Guus Went.

In de Mahasi-methode worden zittende meditatie, lopende meditatie en dagelijkse activiteiten als alle drie even belangrijk beschouwd. Het is de bedoeling om hierin van het opstaan tot het naar bed gaan heel strikt te zijn. Maar inspanning betaalt zich uit, en je zult in je dagelijks leven oogsten naar wat je in je retraite zaait.

Met het oog op een maximale implementatie van de verworvenheden uit de Vipassana retraite in je dagelijkse leven, is het zeer aan te raden minstens één dag na thuiskomst ook vrij te houden. Als voorbereiding op de retraite is het goed om in de voorafgaande dagen je tempo van leven alvast wat terug te draaien.

Programma:

Na je aankomst rond 16.30 uur kun je je installeren in je kamer. Je kunt ook wat eerder komen, je bagage neerzetten en een wandeling maken door de fraaie omgeving. Om 17.00 uur beginnen we met een algemene inleiding. Om 18.00 uur is er een eenvoudige ontvangst-maaltijd van soep en brood. Om 19.00 uur zijn er begininstructies voor de meditatie. Om 21.00 gaat de stilte in.

Op de tweede t/m de vijfde dag, die om 5.00 uur begint, zijn er dagelijks twee maaltijden: ontbijt om 7.00 uur en een warme maaltijd om 12.00 uur. Om 17.30 uur is er bouillon of thee. De hele dag wordt doorgebracht met afwisselend zittende en lopende meditatie. Om 18.00 uur worden er aanvullende Dhamma-instructies gegeven. Daarnaast breng je iedere ochtend in 15 minuten individueel verslag uit van je oefening bij de begeleider. Om 21.00 uur gaan we naar onze kamer.

Op de laatste dag verbreken we om 12.00 uur de stilte. Om 14.00 uur is er een laatste Dhamma-instructie, waarna we om 15.00 uur huiswaarts gaan.

Kosten

Verblijf: Er zijn acht plaatsen in een 1-persoons kamer – € 385 – en twee plaatsen in een 2-persoons kamers beschikbaar – € 335. De deelnemers, de kok en de begeleider delen met elkaar vijf wastafels, vier douches en vier toiletten.

Begeleiding: het begeleiden van deze retraite is een gift van Guus. De (vegetarische) maaltijden worden als donatie bereid door iemand die eerder een retraite heeft gedaan.

Jouw donatie: Geven (vrijgevigheid, dana) is een basaal onderdeel van je meditatie-oefening. Na de retraite doen deelnemers een gift – naar eigen wensen en mogelijkheden* – aan de Mahasi Sayadaw Stichting. Deze stichting maakt het mogelijk dat Guus zijn eigen retraites kan doen en beoogt retraites zoals deze 5-daagse ook in de toekomst mogelijk te maken. Omdat de stichting de ANBI-status heeft, is het mogelijk deze gift af te trekken van de belasting.

(* Het kan ook een niet-financiële gift zijn, zoals koken tijdens een retraite – zie de knop hieronder.)

Na je aanmelding maak ik een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Data

vrijdag 26 – woensdag 31 mei
Begeleider: Guus Went
Kok: Marcel Ho-Sam-Sooi
Retraite is volgeboekt. Aanmelding mogelijk op reservelijst.

vrijdag 30 juni – woensdag 5 juli
Begeleider: Guus Went
Kok: Marcel Ho-Sam-Sooi

vrijdag 18 – woensdag 23 augustus
Begeleider: Guus Went
Koks: Liese Demol en Gauthier Lingier
Retraite is volgeboekt. Aanmelding mogelijk op reservelijst.

vrijdag 22 – woensdag 27 september
Begeleider: Guus Went
Kok: Lois Zijlstra

Locatie: Hof van Kairos

Vosseveldseweg 17, 7107 AD Winterswijk Kotten