10-daagse Vipassana retraites

10-daagse Vipassana retraites (Mahasi-methode) in Doetinchem. Begeleiding: Guus Went, geassisteerd door Jerome Stoel. De groep zou aanvankelijk uit maximaal 22 deelnemers bestaan. Vanwege corona-maatregelen is er slechts plaats voor 12 deelnemers.

In de Mahasi-methode worden zittende meditatie, lopende meditatie en dagelijkse activiteiten als alle drie even belangrijk beschouwd. Het is de bedoeling om hierin van het opstaan tot het naar bed gaan heel strikt te zijn. Maar inspanning betaalt zich uit, en je zult in je dagelijks leven oogsten naar wat je in de retraite zaait.

Met het oog op een maximale implementatie van de verworvenheden uit de Vipassana-retraite in je dagelijkse leven, is het zeer aan te raden minstens één dag na thuiskomst ook vrij te houden. Als voorbereiding op de retraite is het goed om in de voorafgaande dagen je tempo van leven alvast wat terug te draaien.

Programma:

Na je aankomst rond 15.30 uur kun je je installeren in je éénpersoonskamer (met eigen toilet en douche). Je kunt best ook eerder komen, je bagage achterlaten en een wandeling maken door de fraaie omgeving. Om 16.00 uur beginnen we met een algemene inleiding. Om 18.00 uur is er een eenvoudige ontvangst-maaltijd van soep en brood. Om 19.00 uur zijn er begininstructies voor de meditatie. Om 21.00 gaat de stilte in.

Op de tweede t/m de tiende dag zijn er dagelijks twee maaltijden: ontbijt om 7.00 uur en een warme maaltijd om 12.30 uur. Om 17.30 uur is er bouillon. De hele dag wordt doorgebracht met afwisselend zittende en lopende meditatie. Om 18.00 uur worden er aanvullende Dhamma-instructies gegeven. Daarnaast breng je dagelijks in 15 minuten individueel verslag uit van je oefening bij de begeleiders.

Op de tiende dag verbreken we de stilte op donderdagmiddag om 16.00 uur. Vrijdag na het ontbijt gaan we huiswaarts.

Data 2020:

Zomerretraite: maandag 3 augustus 15.30 uur tot vrijdag 14 augustus 09.00 uur; Abdijhoeve Betlehem, Abdijlaan 1, 7004 JL Doetinchem

DEZE RETRAITE IS VOLGEBOEKT. ER IS EEN RESERVELIJST WAARVOOR JE JE HIER KUNT AANMELDEN.

Kosten

Verblijf: 1-persoons kamer, met lakenpakket, eigen toilet en douche. De maaltijden zijn vegetarisch en worden vanuit de abdijkeuken verzorgd. € 680.

Begeleiding: het begeleiden van deze retraite is een gift van Guus en Jerome. Deelnemers kunnen van hun kant na afloop van de retraite een donatie doen aan de Mahasi Sayadaw Stichting. Deze stichting maakt het mogelijk dat Guus en Jerome hun eigen retraites kunnen doen en beoogt retraites zoals deze 10-daagse ook in de toekomst mogelijk te maken. Omdat de stichting de ANBI-status heeft, is het mogelijk deze gift af te trekken van de belasting.

Na je aanmelding maak ik een afspraak met je voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Abdijhoeve Betlehem

Abdijlaan 1, 7004 JL Doetinchem

Bereikbaarheid