10-daagse Vipassana retraites

10-daagse Vipassana retraite (Mahasi-methode) in het gastenverblijf van de Benedictijner Sint Willibrordsabdij te Doetinchem.

In de Mahasi-methode worden zittende meditatie, lopende meditatie en dagelijkse activiteiten als alle drie even belangrijk beschouwd. Het is de bedoeling om hierin van het opstaan tot het naar bed gaan heel strikt te zijn. Maar inspanning betaalt zich uit, en je zult in je dagelijks leven oogsten naar wat je in de retraite zaait.

Met het oog op een maximale implementatie van de verworvenheden uit de Vipassana-retraite in je dagelijkse leven, is het zeer aan te raden minstens één dag na thuiskomst ook vrij te houden. Als voorbereiding op de retraite is het goed om in de voorafgaande dagen je tempo van leven alvast wat terug te draaien.

Programma:

Na je aankomst rond 15.30 uur kun je je installeren in je éénpersoonskamer (met eigen toilet en douche). Je kunt best ook eerder komen, je bagage achterlaten en een wandeling maken door de fraaie omgeving. Om 16.00 uur beginnen we met een algemene inleiding. Om 18.00 uur is er een eenvoudige ontvangst-maaltijd van soep en brood. Om 19.00 uur zijn er begininstructies voor de meditatie. Om 21.00 gaat de stilte in.

Op de tweede t/m de tiende dag zijn er dagelijks twee maaltijden: ontbijt om 7.00 uur en een warme maaltijd om 12.45 uur. Om 18.00 uur is er bouillon. De hele dag wordt doorgebracht met afwisselend zittende en lopende meditatie. Om 18.30 uur worden er aanvullende Dhamma-instructies gegeven. Daarnaast breng je dagelijks in 15 minuten individueel verslag uit van je oefening bij de begeleiders.

Op de tiende dag verbreken we de stilte op donderdagmiddag om 16.30 uur. Vrijdag na het ontbijt gaan we huiswaarts.

Data 2022:

maandag 2 mei 15.30 uur tot vrijdag 13 mei 09.00 uur
Begeleiding (ONLINE vanuit Lumbini, Nepal): Sayadaw U Vivekananda en Sayalay Daw Bhaddamanika

maandag 8 augustus 15.30 uur tot vrijdag 19 augustus 09.00 uur
Begeleiding: Guus Went en Jerome Stoel.

Kosten

Verblijf: 1-persoons kamer, met lakenpakket, eigen toilet en douche. De maaltijden zijn vegetarisch* en worden vanuit de abdijkeuken verzorgd. Kosten (onder voorbehoud) € 735.

(* Het is voor de keuken niet mogelijk het menu op andere diëten af te stemmen.)

Begeleiding: het begeleiden van deze retraite is een gift van de begeleiders. Deelnemers kunnen van hun kant na afloop van de retraite een donatie doen aan de Mahasi Sayadaw Stichting. Omdat de stichting de ANBI-status heeft, is het mogelijk deze gift af te trekken van de belasting.

Na je aanmelding maakt Guus Went een afspraak met je voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Locatie: Abdijhoeve Betlehem

Abdijlaan 1, 7004 JL Doetinchem