Test Nieuws

Een aantal niet-mainstream journalisten over Myanmar:

Ben van Raaij (De Volkskrant, 9 september 2017) stelt Ata Ullah voor, de oprichter van ARSA, Arakan Rohingya Salvation Army.

De in Zweden geboren journalist Bertil Lintner komt sinds 1977 in Myanmar. Op 20 september 2017 verscheen in Asia Times zijn artikel The Truth behind Myanmar’s Rohingya insurgency. Zie een later artikel (17 december) in The Irrawaddy. En hier zijn standpunt op 28 september 2018.

Larry Jagan, Bangkok Post, 26 oktober 2017, beschrijft dat het ontwikkelingsplan voor Rakhine dat op 15 oktober 2017 door Aung San Suu Kyi is aangekondigd mede vorm krijgt door giften van vermogende zakenlieden. Ook geeft hij details over de verhouding tussen de burgerregering en de militairen.

Dhammatalk van Alan Clements, 19 maart 2018, in Vancouver, Canada, over zijn relatie met Birma vanaf 1972.

Over zijn monnikschap onder Mahasi Sayadaw en Sayadaw U Pandita (1977-1984), zijn boek ‘Aung San Suu Kyi: the Voice of Hope’ (1997), zijn verbanning tot 2012, en zijn aankomende boek ‘Aung San Suu Kyi and the Voices of Freedom’. De grootste Voice of Freedom noemt hij de woorden van Sayadaw U Pandita over Reconciliation (zie boven). Dhamma in actie: juiste spraak, met de juiste intentie, de juiste toon, op het juiste moment, en het dan ook nog kunnen verdragen als je niet begrepen wordt.

In The Irrawaddy (Myanmar), 19 oktober 2018, is de Japanse ambassadeur er zeer stellig in dat economische sancties naar Myanmar door de Europese Unie volslagen nonsens zijn.

Thaise senior-journalist Kavi Chongkittavorn in The Irrawaddy, 23 oktober 2018: ‘I don’t think the West understands Myanmar’. Volgens hem zijn de relaties tussen Thailand en Myanmar sinds 1962 nog nooit zo goed geweest, en kunnen beide landen heel veel aan elkaar hebben. Hij wijst ook op het belang van de relaties met China, Japan en de tien ASEAN-landen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *