GUUS WENT / NIEUWSBRIEF 2017-2

Beste lezer,

Hier een Nieuwsbrief voor jou vlak voor mijn vertrek naar Myanmar, zondag 26 november.

Ik hoop dat het je goed gaat.

In deze nieuwsbrief tref je aan:

1. Sociaal gedrag en moreel gedrag
2. Naar Myanmar
3. Vier 10-daagse retraites in 2018
4. Tweede kok gezocht voor 10-daagses
5. Yoga-Vipassana weekenden
6. Agenda Winter-Voorjaar-Zomer-Herfst

1. Sociaal gedrag en moreel gedrag
Sayadaw U Pandita (1921-2016) – er zal in mijn leven nooit meer een belangrijker leraar zijn dan hij – was er heel uitgesproken in dat nog maar 25% van de wereldbevolking (en ook van Myanmar!) leeft volgens elementaire morele principes wat betreft het nemen van leven, nemen wat niet gegeven is, seksueel wangedrag, en op spraakgebied liegen, roddelen, ledig geklets en grofheid. Waarbij als klap op de vuurpijl mensen er een gewoonte van kunnen maken door geestbeneveling onder deze sociale verantwoordelijkheden uit te komen.

Immoreel gedrag – volgens U Pandita zo wijd verbreid – komt vaak onverwacht, is vaak onhelder en onbegrijpelijk en kan flink pijn doen. Er is dan moed en kracht nodig om bij jezelf te blijven. Terugblikkend zie ik dat er het afgelopen jaar in mijn sociaal panorama verschuivingen hebben plaatsgevonden. Er zijn mensen door een uitgang verdwenen, anderen zijn door een ingang binnengekomen. Er zijn mensen die richting uitgang lijken te gaan en er zijn er die juist dichterbij lijken te komen.

Maar van deugdzaam gedrag groeit zelfrespect en word je blij. Soms met vallen en opstaan, maar onmiskenbaar. De geur van deugdzaamheid gaat zelfs tegen de wind in, zei de Boeddha. Geen enkele andere geur doet dat. Het is geen sociale bezigheid, het vraagt iedere keer weer om een individuele stap, soms zelfs om terugtrekking. Maar je wordt er steeds socialer van.

De optelsom van dit alles geeft een richting aan, de richting van groei en niet van terugval. Groei van de vijf beheersende vermogens vertrouwen, inspanning, mindfulness, concentratie en wijsheid. Ik verheug mij erop hierin het komende jaar weer samen verder te komen.

2. Naar Myanmar
Maar eerst ga ik – voor de vijfde keer – in Myanmar 60 dagen in retraite in het woudklooster van Sayadaw U Pandita (1921-2016). Voor mij de eerste keer zonder U Pandita, maar met begeleiding door zijn senior-leerlingen. Dat voelt helemaal goed. Zoals de Boeddha op zijn sterfbed al zei, gaat het niet om de leraar maar om de methode. Anno nu is dat voor mij de Mahasi-methode. In de retraite ben ik één van de 120 deelnemers. Allemaal met hetzelfde bezig.

En dan staat Myanmar ook nog eens in het middelpunt van de belangstelling. In het Westen begrijpt men totaal niet wat daar aan de hand is. Daarom heb ik er de afgelopen maanden een aparte pagina op mijn website over samengesteld, met mooie en nuttige links voor onderzoekende geesten. Deze pagina wordt nog voortdurend gecheckt en geactualiseerd, behalve tussen 1 december en 31 januari.

Myanmarezen vinden het – na eerst vijftig jaar onderdrukt te zijn, nu ook nog eens wereldwijd te schande gezet – geweldig om Westerlingen te ontmoeten. En ik verheug mij zeer op deze uitwisseling in de dagen voor en na de retraite. Ik zal hun met liefde de gift van veiligheid geven en hun weer vertellen dat ik Vipassana-meditatie als het belangrijkste exportproduct van het land zie.

In een artikel in het Amerikaanse blad Tricycle (winter 2016) geeft mijn vriend Alan Clements de acht laatste gesprekken weer die hij in februari 2016 met Sayadaw U Pandita gehad heeft: The Best Remedy voor vrede in onze innerlijke en uiterlijke werelden, vrede met vijanden van binnen en vijanden van buiten. Hier staat gewoon alles in!

3. 2018: vier 10-daagse retraites
Collega Jerome Stoel verraste mij deze week met een fijne ontboezeming op zijn Facebookpagina: “Ik begin steeds meer vertrouwen te krijgen in de Mahasi-methode. Niet alleen door mijn eigen oefening, maar ook door wat ik keer op keer zie gebeuren bij de deelnemers.” Hij doelt hier op de deelnemers van de weekenden die hij begeleidt.
En dan te bedenken dat Jerome afgelopen winter niet eens gelegenheid had om een lange intensieve retraite te doen. Het getuigt voor mij van vertrouwen en lef om zo’n uitspraak te doen, en dit geeft de andere beheersende vermogens (zie boven) een boost.

Het komende jaar gaat Jerome door met het geven van Vipassana weekenden en ik met 5-daagse retraites. En vanwege de grote en groeiende belangstelling voor – en het succes van – de 10-daagse retraites die wij samen geven, hebben wij de frequentie daarvan verdubbeld naar 4x per jaar.

4. Tweede kok gezocht voor 10-daagses
In de Goenka-traditie van Vipassana-meditatie bestaat het concept ‘dienen’: yogi’s die al eens een 10-daagse gedaan hebben, krijgen en grijpen daar de kans om vrijgevigheid (en meer) te beoefenen voor andere yogi’s.
Voor onze 10-daagse retraites zoek wij yogi’s die al eerder een 10-daagse gedaan hebben om als tweede kok naast Angelique te fungeren. Tien dagen lang ben je gemiddeld van 5.00 uur tot 15.00 uur bezig met het ontbijt, de warme maaltijd en enig schoonmaakwerk. De rest van de dag ben je vrij. Je verblijf krijg je dus van de yogi’s.
Interesse? Neem dan contact op met de organisator van de retraite, Jerome Stoel.

5. Yoga-Vipassana weekenden
Sinds 2012 heb ik samen met mijn yoga-lerares Harriette Laurijsen 10 keer een Weekend Yoga en Vipassana gegeven. Het was altijd goed samen. Harriette beoefent zelf geen Vipassana, maar de setting – met zijn stilte, slechts twee maaltijden op zaterdag, en de grote rol van meditatie – heeft haar altijd zeer aangesproken. Ik heb er al die tijd rekening mee gehouden – en was daar ook open in naar Harriette – dat zij op een dag haar yogawerk niet meer zou willen combineren met Vipassana. Nu is het zo ver. Volgend jaar gaat Harriette deel uitmaken van het lerarenteam van de opleiding tot Yogaleraar van haar leraar Ron van der Post. Ik neem zelf geen afscheid van Harriette en blijf wekelijks bij haar yoga beoefenen. Maar er is in maart 2018 geen Yoga-Vipassana weekend. Ik kijk rond of ik een Yogaleraar (m/v) kan vinden die zelf Vipassana beoefent. Als ik iemand vind, komen we met een aanbod voor een weekend in de herfst van 2018.

6. Agenda Winter-Lente-Zomer-Herfst
5-daagse Vipassana-retraites – Rivendel, Kranenburg

  • vrijdag 23 – woensdag 28 maart
  • vrijdag 25 – woensdag 30 mei
  • vrijdag 13 – woensdag 18 juli
  • vrijdag 17 – woensdag 22 augustus
  • vrijdag 5 – woensdag 10 oktober

10-daagse Vipassana-retraites – Hof van Kairos, Winterswijk

  • Winterretraite: maandag 19 februari – vrijdag 2 maart
  • Voorjaarsretraite: dinsdag 8 – zaterdag 19 mei
  • Zomerretraite: maandag 30 juli – vrijdag 10 augustus
  • Herfstretraite: maandag 12 – vrijdag 23 november, locatie nog niet bekend

Mahasi-retraite elders – of langer dan 10 dagen?

  • Dhamma Group Brussels – Belgische Ardennen
  • Satipanya – op de grens van Engeland en Wales
  • Pian dei Ciliegi – nabij Piacenza, Noord-Italië
  • Panditarama Lumbini – Nepal
  • Hse Mine Gon Forest Center – Bago, Myanmar

Zie voor een totaalbeeld – met ook andere Vipassana-methodes – de Vipassana Startpagina.

8-weekse Mindfulnesstraining

In verband met het groeiende aantal Vipassana-retraites heb ik geen periodes van 8 achtereenvolgende weken meer beschikbaar voor 8-weekse Mindfulnesstrainingen. Belangstellenden verwijs ik naar de website van mijn beroepsvereniging VMBN.

Na je aanmelding neem ik contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Heb je vragen? Mail of bel: 024-3738889.

Van 26 november tot 8 februari ben ik afwezig. In die periode is de aanmelding doorgelinkt naar Jerome Stoel. Ook voor vragen kun je dan bij hem terecht.

Hartelijke groet,
Guus Went
www.mahasi.net