Achtzaamheid

5-daagse retraites

 

Na verschillende retraites elders te hebben gevolgd, ben ik nu twee keer bij Guus op retraite geweest voor een 5-daagse. De retraites kenmerken zich door een relatief kleine, echte groep waarmee je oefent. Het was ook voor het eerst dat ik kennismaakte met de Mahasi-methode. Dit was precies wat ik nodig had: het ervaren wat inspanning en concentratie kunnen betekenen voor je oefening. De retraites hebben mij enorm verder geholpen. Verder heb ik in de retraites de loopmeditatie ervaren zoals ik hem nog niet eerder heb ervaren. Hier heb ik pas echt ‘leren lopen’. De instructies waren wat dat betreft een eyeopener. Ik ga zeker nog een keer!
(man, 48, leerkracht en mindfulnesstrainer)


Uit nieuwsgierigheid naar wat meditatie is, en of het mij kan helpen beter om te gaan met stress en negatieve gedachten, had ik vòòr de retraite een aantal verschillende meditatiecursussen uitgeprobeerd. Deze 5-daagse retraite was de eerste ervaring met mediteren waar ik veel aan heb gehad. Het was hard werken, maar ik denk dat ik juist door het intensieve programma voordelen van inzichtmeditatie heb ervaren en het vertrouwen heb gekregen dat ik het vol kan houden om langere tijd de rust te nemen voor mediteren. Naast het vele oefenen hebben de duidelijke instructies/tips en benaderbaarheid van de begeleider me hier goed bij geholpen. Sinds de retraite mediteer ik bijna elke dag. Het geeft me het gevoel dat mijn hoofd ‘opgeruimd’ is en helpt me gedachten en gevoelens los te laten. Zo kan ik met minder bagage en meer aandacht weer verder.
(vrouw, 27, promovenda sociale wetenschappen)


In het dagelijks leven werk ik op een ingenieursbureau en hiermee verdien ik elke maand mijn centjes. Tijdens de 5-daagse retraite heb ik met een evenwichtige inzet gewerkt aan de zit- en loopmeditaties. Na het overwinnen van enkele hindernissen, werd ik beloond met iets dat niet in geld uit te drukken is: ik ervoer de kracht van observatie. Het heeft mijn leven blijvend veranderd in positieve zin. Nu, weken na de retraite, beleef ik nog steeds de krachtige werking van mindfulness.
(man, 31, geotechnisch adviseur)

 
Ik liep al een jaar rond met het idee om iets in stilte te doen. Omdat ik me veel bewuster wilde zijn van de combinatie die mijn lichaam en geest hebben. Mijn dominante geest overheerst mijn lichaam. Dat putte me uit en gaf me hoofdpijn en stress. In de training leerde ik door de oefeningen echt naar mezelf kijken. Met de begeleidende hulp van Guus, als luisterend oor en als verteller van de innerlijke processen, ben ik enorm gegroeid in mijn bewustzijn. Nu zijn mijn geest en lichaam in evenwicht en heb ik de capaciteit gekregen om stress en hoofdpijn te voorkomen.
(man, 45, projectmanager Ruimtelijke Ordening)


Het is voor het eerst dat ik een cursus heb gevolgd waarbij de impact zo duidelijk was. Elke keer als ik op de bus / de trein / een persoon moet wachten, ben ik bezig met ademhalen (i.p.v. met mijn telefoon, koffie, eten of irritaties). Ook kan ik mijn werk beter loslaten zodra ik thuis ben. Ik ben het contact met mensen (nog) leuker gaan vinden en kan er nu ook erg van genieten om in stilte dingen te doen of te zijn.
(vrouw, 26, projectmedewerker educatie)


Tijdens mijn werk wordt er vaak van mij verwacht dat ik ophoud met waar ik mee bezig ben en direct het probleem van dat moment ga oplossen, of dat ik de persoon die erom vraagt direct alle aandacht geef. Hierdoor werd ik  geleefd, maar daar stond ik niet bij stil. Burn-out en depressieve klachten werden deel van mijn leven.
Na een MBCT-training (Mindfulness Based Cognitive Therapy), waarin ik daarmee leerde omgaan, verlangde ik naar meer mindfulness in mijn leven, naar diepgang.
In de 5-daagse retraite heb ik ongelofelijk veel geleerd, en ik blijf het toepassen ook. Ik ga elke dag meer van moment naar moment. Ik kan zien waar mijn beleving vandaan komt. Oorzaak en gevolg worden duidelijker. Ik heb inspiratie en energie om dingen te veranderen, of om er anders tegen aan te kijken. Ik handel niet meer omdat ‘men’ dat van me verwacht of automatisch, maar doe wat bij mij past met aandacht.
(vrouw, 44, eigenaar middelgroot bedrijf)


Workaholic, perfectionistisch, ADHD, burn-out, volledig gedesillusioneerd, depressief en . . . verslaafd aan alcohol!
Tijdens een opname in een 12 Stappen-afkickkliniek  kwam ik tot inzicht en bezinning. Ik besefte dat ik een tweede kans kreeg om opnieuw te gaan leven. Ik maakte kennis met yoga, mindfulness en meditatie. Zaken die ik tot voorkort afgedaan had als “voor zweverige types en dus niks voor mij” deden mij kalmte en rust ervaren! Een openbaring was dat.
In de 5-daagse retraite heb ik dit alles ervaren op een indringende wijze. Ik voelde mij bevrijd en opgelucht hierna.
Thuis kan ik nu met behulp van Vipassana meditatie inzicht, rust, ruimte en stilte bereiken en genieten van de volheid van het moment.
(man, 61, medisch specialist met VUT)