Achtzaamheid

Ervaringen van deelnemers

5-daagse Vipassana retraite

Na verschillende retraites elders te hebben gevolgd, ben ik nu twee keer bij Guus op retraite geweest voor een 5-daagse. De retraites kenmerken zich door een relatief kleine, echte groep waarmee je oefent. Het was ook voor het eerst dat ik kennismaakte met de Mahasi-methode. Dit was precies wat ik nodig had: het ervaren wat inspanning en concentratie kunnen betekenen voor je oefening. De retraites hebben mij enorm verder geholpen. Verder heb ik in de retraites de loopmeditatie ervaren zoals ik hem nog niet eerder heb ervaren. Hier heb ik pas echt ‘leren lopen’. De instructies waren wat dat betreft een eyeopener. Ik ga zeker nog een keer!
(man, 48, leerkracht en mindfulnesstrainer)


Uit nieuwsgierigheid naar wat meditatie is, en of het mij kan helpen beter om te gaan met stress en negatieve gedachten, had ik vòòr de retraite een aantal verschillende meditatiecursussen uitgeprobeerd. Deze 5-daagse retraite was de eerste ervaring met mediteren waar ik veel aan heb gehad. Het was hard werken, maar ik denk dat ik juist door het intensieve programma voordelen van inzichtmeditatie heb ervaren en het vertrouwen heb gekregen dat ik het vol kan houden om langere tijd de rust te nemen voor mediteren. Naast het vele oefenen hebben de duidelijke instructies/tips en benaderbaarheid van de begeleider me hier goed bij geholpen. Sinds de retraite mediteer ik bijna elke dag. Het geeft me het gevoel dat mijn hoofd ‘opgeruimd’ is en helpt me gedachten en gevoelens los te laten. Zo kan ik met minder bagage en meer aandacht weer verder.
(vrouw, 27, promovenda sociale wetenschappen)


In het dagelijks leven werk ik op een ingenieursbureau en hiermee verdien ik elke maand mijn centjes. Tijdens de 5-daagse retraite heb ik met een evenwichtige inzet gewerkt aan de zit- en loopmeditaties. Na het overwinnen van enkele hindernissen, werd ik beloond met iets dat niet in geld uit te drukken is: ik ervoer de kracht van observatie. Het heeft mijn leven blijvend veranderd in positieve zin. Nu, weken na de retraite, beleef ik nog steeds de krachtige werking van mindfulness.
(man, 31, geotechnisch adviseur)

 
Ik liep al een jaar rond met het idee om iets in stilte te doen. Omdat ik me veel bewuster wilde zijn van de combinatie die mijn lichaam en geest hebben. Mijn dominante geest overheerst mijn lichaam. Dat putte me uit en gaf me hoofdpijn en stress. In de training leerde ik door de oefeningen echt naar mezelf kijken. Met de begeleidende hulp van Guus, als luisterend oor en als verteller van de innerlijke processen, ben ik enorm gegroeid in mijn bewustzijn. Nu zijn mijn geest en lichaam in evenwicht en heb ik de capaciteit gekregen om stress en hoofdpijn te voorkomen.
(man, 45, projectmanager Ruimtelijke Ordening)


Het is voor het eerst dat ik een cursus heb gevolgd waarbij de impact zo duidelijk was. Elke keer als ik op de bus / de trein / een persoon moet wachten, ben ik bezig met ademhalen (i.p.v. met mijn telefoon, koffie, eten of irritaties). Ook kan ik mijn werk beter loslaten zodra ik thuis ben. Ik ben het contact met mensen (nog) leuker gaan vinden en kan er nu ook erg van genieten om in stilte dingen te doen of te zijn.
(vrouw, 26, projectmedewerker educatie)


Tijdens mijn werk wordt er vaak van mij verwacht dat ik ophoud met waar ik mee bezig ben en direct het probleem van dat moment ga oplossen, of dat ik de persoon die erom vraagt direct alle aandacht geef. Hierdoor werd ik  geleefd, maar daar stond ik niet bij stil. Burn-out en depressieve klachten werden deel van mijn leven.
Na een MBCT-training (Mindfulness Based Cognitive Therapy), waarin ik daarmee leerde omgaan, verlangde ik naar meer mindfulness in mijn leven, naar diepgang.
In de 5-daagse retraite heb ik ongelofelijk veel geleerd, en ik blijf het toepassen ook. Ik ga elke dag meer van moment naar moment. Ik kan zien waar mijn beleving vandaan komt. Oorzaak en gevolg worden duidelijker. Ik heb inspiratie en energie om dingen te veranderen, of om er anders tegen aan te kijken. Ik handel niet meer omdat ‘men’ dat van me verwacht of automatisch, maar doe wat bij mij past met aandacht.
(vrouw, 44, eigenaar middelgroot bedrijf)


Workaholic, perfectionistisch, ADHD, burn-out, volledig gedesillusioneerd, depressief en . . . verslaafd aan alcohol!
Tijdens een opname in een 12 Stappen-afkickkliniek  kwam ik tot inzicht en bezinning. Ik besefte dat ik een tweede kans kreeg om opnieuw te gaan leven. Ik maakte kennis met yoga, mindfulness en meditatie. Zaken die ik tot voorkort afgedaan had als “voor zweverige types en dus niks voor mij” deden mij kalmte en rust ervaren! Een openbaring was dat.
In de 5-daagse retraite heb ik dit alles ervaren op een indringende wijze. Ik voelde mij bevrijd en opgelucht hierna.
Thuis kan ik nu met behulp van Vipassana meditatie inzicht, rust, ruimte en stilte bereiken en genieten van de volheid van het moment.
(man, 61, medisch specialist met VUT)


10-daagse Vipassana retraite

Mijn allereerste retraite heeft mijn leven op een goede manier op z'n kop gezet. (Of juist weer rechtop gezet.) Ik vond de interviews erg fijn. Dat geeft weer richting aan waar je mee bezig bent. Ook de Dhamma talks waren altijd precies wat ik nodig had, zo leek het. Het is een mooie boerderij met een fijne tuin. Een plek om je veilig te voelen. Het eten was echt ver boven verwachting. Na afloop schreef ik er het volgende blog over. Op mijn werk heb ik nu veel sneller door wanneer mijn hoofd met me aan de haal gaat. Vooral tijdens gesprekken met anderen. Bewust rust nemen voordat ik antwoord geef helpt enorm. Maar is ook lastig. Bij optredens (ik speel in enkele bands) kan nu heel erg duidelijk merken dat ik met 'mindfulness' lastige stukken veel makkelijker speel. Zodra er een gedachte door mijn hoofd schiet merk ik dat direct in mijn timing en ga ik fouten maken. Dat wist ik ergens al wel. Maar het is nu zo duidelijk, en ik kan er iets aan doen.
(man, 33, software ontwikkelaar)


Heel bijzonder, leerzaam en verzorgd, professioneel begeleid, goed om echt naar jezelf terug te keren. De dagen waren heel intensief, maar goed opgebouwd, met 30 minuten yoga voor het lichaam. Het heeft me verbaasd dat ik geen moment honger heb gehad, terwijl je na 12.30 uur niets meer eet. Er werd uitstekend gekookt en een fantastisch ontbijt elke dag weer. De retraite was het beste cadeau dat ik mezelf in deze fase van mijn leven heb kunnen geven. Het vertraagt je fysiek en verschoont je geest. Je wilt zo lang mogelijk het schone gevoel behouden. Dat lukt, ook al keren patronen snel terug. Je bent je er wel heel bewust van dat dat gebeurt, waardoor je het kunt herstellen. De kracht van de 10 dagen is groot. Ik raad het iedereen aan.
(vrouw, 58, theatermaker)


Ik denk dat je altijd krijgt wat je verdient, en deze retraite was daar een mooi voorbeeld van. Het was precies wat ik nodig had. Het werkt, maakt veel indruk, geeft een hoop bijzondere ervaringen en positieve energie. Het was zwaar, rustgevend, bijzonder en liefdevol. De begeleiding was super, met elke dag gesprekjes en instructies, waardoor je goed verder kon met je oefening.
De locatie vond ik perfect. Als een stukje hemel op aarde. Genoeg ruimte voor iedereen zonder dat je in de gaten hebt dat je met een grote groep mensen bent. Het leven na de retraite is voor mij helderder. Ervaringen kunnen goed in het dagelijks leven toegepast worden, al is dat in een andere omgeving niet even makkelijk als in de retraite.
(vrouw, 22, grondstewardess op Schiphol)


Intensief, veilig, leerzaam, boeiend, intens en bevrijdend. De begeleiding was professioneel, kwetsbaar, respectvol en integer. De omgeving rustgevend en proper. Kwalitatief heerlijk en voedzaam eten. Alles is gericht op de cursisten zodat zij aan mediteren toekomen en hun beoogde doelen kunnen verwezenlijken. Ik heb mij elk moment veilig en gehoord gevoeld. Tijdens en aan het einde van de retraite had en heb ik nog steeds een bijzonder warm en liefdevol gevoel. Na de retraite ben ik nog aan het wennen om deel te nemen aan de samenleving. Tijdens de retraite heb ik veel inzichten en technieken geleerd die nu een plek dienen te krijgen in mijn dagelijkse leven. Ik had deze ervaring voor geen goud willen missen.
(vrouw, 49, maatschappelijk werker, coach & trainer)


De retraite is heel gedegen en zit heel goed in elkaar, met een mooie opbouw. Het is zwaar en vooral heel erg goed. Life changing. De begeleiding is betrouwbaar, met wijsheid en kennis, humor en integriteit, en altijd aanwezig voor steun. Locatie en verzorging zijn fantastisch - kamers, sanitair en het eten. Na de retraite vind ik het soms lastig weer op mijn werk tussen collega's. Ik kies heel gericht mensen met wie ik er over praat. Tot op heden iedere dag gemediteerd, 15 minuten lopen en 45 minuten zitten. Ik wil graag dit alles een veel grotere plek in mijn leven geven, maar dat kost tijd . . .
(vrouw, 57, leerkracht basisschool, docent yoga jonge kinderen en docent kunsteducatie)
 
 
De Vipassana bij Guus en Jerome was voor mij fijn en voelde veilig en vertrouwd. Ze zorgen ervoor dat je begrijpt waar je mee bezig bent en geven handige tips gaandeweg de retraite, waardoor je altijd weer een stapje verder komt. Het is niet zweverig maar wel diepgaand. De voorbeelden die ze gebruiken zijn herkenbaar, waardoor je je begrepen voelt en begrijpt dat je niet alleen bent in je gevoelens of gedachten. In deze retraite heb ik wederom geleerd hoeveel invloed mijn geest heeft op hoe ik mij dagelijks voel en wat ik beleef. Ik merk dat ik in het dagelijks leven sneller weer terug kan keren naar het hier en nu, zonder dat ik me teveel laat meeslepen door mijn eigen gedachten of emoties. Dat vind ik heel fijn, want het zorgt ervoor dat ik overall rustiger ben in mijn hoofd en meer van dingen kan genieten. Ik heb deze retraite gedaan toen ik 6,5 maand zwanger was en ik vond het ontzettend bijzonder om dat te doen. In mijn blog kun je meer lezen over mijn ervaringen tijdens de retraite.
(vrouw, 32, freelance marketeer)

 

8-weekse Mindfulnesstraining


Drie maanden na afloop van de training merk ik de betekenis ervan nog iedere dag. Het zit vooral in kleine dingen, zoals met aandacht mijn ontbijt opeten, genieten van de natuur als ik op de fiets zit (niet al met mijn hoofd bij het werk), maar ook in grotere dingen, zoals beter luisteren naar mijn lichaam (op tijd naar bed . . .) en naar mijn gevoel (delen wat me dwars zit). Al met al een grote verandering waar ik blij mee ben! Ik kan me bijna niet meer voorstellen dat ik eerder zo 'ongeremd' leefde; het is nu al heel normaal voor me om af en toe even 'stil' te staan. 'Even stilstaan is soms al een hele vooruitgang!'
(vrouw, 28, docente)


Mindfulnesstrainingen zijn misschien mode, maar bij Guus is het geworteld in een doorleefde traditie.
‘Je werkt toegewijd, zorgvuldig en aandachtig. Eenvoud en vertrouwen zijn je kernwaarden. Voor mij heb je een nieuwe weg geopend. De avontuurlijke, rijk geschakeerde wereld van het NU. Mindful ZIJN is één ding, denken dat je het bent of vinden dat je het moet zijn, is wat anders. Bedankt!’
(man, 55, acteur en communicatietrainer)
 

Ik ben aan de training begonnen omdat ik moe was van het denken . . .
Maanden na de training leer ik nog elke dag door te oefenen. Het is toch net of vergelijkbare gebeurtenissen of gesprekken steeds in een ander daglicht komen te staan, omdat ik niet meer druk ben met óf anticiperen óf overal consequenties aan te verbinden. Heerlijk!
En ik heb al vijf collega's aan de oefening gekregen. Die zijn nu ook een stuk aangenamer in de omgang . . .
(man, 48, ondernemerscoach land- en tuinbouw)


Door de dagelijkse hectiek voelde ik mij in mijn werk vaak heen en weer geslingerd. Ik reageerde daarop geïrriteerd en voelde mij opgejaagd.
De Mindfulness cursus MBSR heeft mij daarin iets heel ‘wezenlijks’ gebracht. In mijn werk geeft het mij structuur en ordening. Het heeft aan de buitenkant niet veranderd, maar van binnenuit helderder en bewuster gemaakt.
Regelmatig keer ik terug naar mijn ademhaling en dat geeft innerlijk rust. Daardoor is het gemakkelijker om een ander in zijn waarde te laten. Door met aandacht bij mijzelf te blijven, kan ik onvoorwaardelijk geven en ontvangen.
(vrouw, 51, interieur-architect)